Lurer du på hva som skal kastes i hvilken dunk? Skriv inn det du vil sortere i søkefeltet under og vi forteller deg hvordan:

 

Matavfall

I matavfallsdunken (den med brunt lokk) kan du kaste:

JA: Matrester, kaffefilter, kaffegrut, teposer og brukt tørkepapir. Hundeposer skal også i denne dunken. Legg avfallet i posene du har fått utdelt, knytt igjen og legg i avfallsdunk med brunt lokk. Dersom du trenger nye poser kan du knytte en tom pose på selve lokket.

Da vet renovatøren at du trenger nye poser, og legger disse på lokket etter tømming. Husk at det ikke er nødvendig å kaste poser hver dag.

NB! Hageavfall er ikke matavfall, og må leveres på gjenvinningsstasjonen. Dette er gratis.

 

Papp og papir

I papp- og papiravfallsdunken (den med grønt lokk) kan du kaste:

JA: Papp, papir og drikkekartonger legger du rett i avfallsdunken med grønt lokk.

 

Restavfall

I restavfallsdunken (den med sort lokk) kan du kaste den som er igjen når alt som kan gjenvinnes er sortert ut:

JA: Plastsugerør, Q-tips, tyggis, sneiper, bomull, bomullpads, engangslinser, bleier, bind, tamponger, plastprodukt som plastleker, plastredskaper, keramikk, porselen, steintøy, tallerkener, porselen, svært skitten plast og emballasje, nedbrytbar plast, CD-plater, VHS-kassetter, slitne og ødelagte sko, plastemballasje, gavepapir.

I tillegg skal en kaste plast- og metalleballasje i restavfallsdunken, da det automatisk blir sortert i IVARs ettersorteringsanlegg på Forus. 

Ettersorteringsanlegget for restavfall kan derimot ikke sortere glassemballasje. 

 

Glassdunk (forløpig kun tilgjengelig for våre abonnenter i Suldal).

Glassemballasje er emballasje av glass som har inneholdt mat, drikke eller syltetøy i:

JA: Tomme syltetøyglass, tacoglass, vin- og ølflasker, brusflasker av glass, tomme barnematglass. Glassemballasjen skal være tom når den kastes i dunken. Skyll og rist for å få ut rester. Rist den drypptørr. Sortèr.

 

For mer info om hva som skal kastes hvor, kan du bruke sortere.no. 

 

SorteringHa et godt system - alt skal ha sin plass. Foto: Loop.

 

Jeg kildesorterer – men renovatøren henter to avfallstyper og kaster i samme bilen. Hva er vitsen da?

Det er en gammel, helt feil og seiglivet myte. Om du synes det ser rart ut at både matavfall og papir blir hentet av samme renovasjonsbil; bilene har to separate oppbevaringsrom for avfallet. Derfor kan vi hente to avfallstyper om gangen. Når vi kommer til Forus gjenvinningsstasjon så tømmes hvert av kamrene i separate operasjoner og i hver sin avfallsbinge.