Hvilken pose skal vi bruke til restavfallet?
Har du vært i butikken i det siste, eller fulgt med i nyhetene, har du nok fått med deg at bæreposer i dagligvarebutikkene har blitt vesentlig dyrere. Nå koster en vanlig bærepose opp mot 5 kr/stk.

Om jeg ikke skal bruke plastbæreposer - hva skal jeg da kaste restavfallet i?
Svaret er enkelt: avfallsposer på rull. Samtlige dagligvarebutikker selger avfallsposer på rull. Disse posene er både billigere og mer miljøvennlige enn tradisjonelle plastbæreposer fordi de inneholder mindre plast. Overgang til avfallsposer på rull kombinert med bruk av handlenett, veske, sekk og lignende, vil bidra med å redusere plastforbruket i Norge med 5000 tonn, ifølge tall fra Norwaste.

Eksempel på avfallsrull til restavfall

Avfallsrull, restavfallAvfallsposer

Kan jeg ikke bare bruke matavfallsposene, da? Nei, disse er øremerket til matavfall, og skal IKKE brukes til restavfall. DA kan du risikere at restavfallsdunken ikke blir tømt.

Hvorfor er bæreposene så dyre? 
I 2022 kjøpte vi ca. 722 millioner plastposer i Norge. Det tilsvarer 132 plastposer per person. EU har innført et plastbæreposedirektiv hvor målet er å redusere antallet ned til 40 plastposer per person i året. Dette målet skal nås innen 2025. For å nå dette målet ble Handelens Miljøfond opprettet, som et alternativ til en statlig avgift. Fondet har en kontingent for hver pose som dagligvarebutikkene selger. Denne kontingenten er i dag på 2 kr per pose. Midlene som fondet samler inn, er øremerket for miljøtiltak knyttet til plast.

Kan jeg legge restavfallet løst i dunken?
Flere spør om man kan droppe avfallsposer helt og bare kaste restavfallet rett i restavfallsbeholderen hjemme. Dette ønsker vi ikke siden løse restavfallsgjenstander vil kunne føre til avfall på avveie i naturen.