- I alle dager! Er det sant??? Herlighet! Tusen takk!

Reidun Kristiansen fra Tasta i Stavanger blir ganske så «øvegidde» når IVAR og Tord Tjelflaat, assisterende avdelingsleder gjenvinning, dukker opp på døra med 100.000 kroner.

Helt siden Returkartonglotteriet startet opp for 26 år siden har Reidun brettet drikkekartonger, skrevet på navn og telefonnummer, før hun har lagt kartongene i papirdunken. Nå har en av appelsinjuice-kartongene hennes blitt et vinnerlodd!

Du lurer kanskje på hva Reidun Kristiansen skal bruke premiepengene til? Barnebarna i Oslo kan nå regne med enda flere besøk takket være storpremien. 

Trenger ikke lage kubbe

Tord Tjelflaat, assisterende avdelingsleder gjenvinning i IVAR IKS, gleder seg hver gang han får overraske en lokal vinner i Returkartonglotteriet.

- Gøy! Husk at du fint kan levere enkeltkartonger og du trenger ikke stappe i kubber. Hver merket kartong er ett lodd. Bare skriv navn og telefonnummer på den du vil skal vinne. Og kildesorter sammen med papp og papir. Kanskje blir du den neste heldige? Miljøet vinner uansett, sier Tjelflaat i IVAR IKS.  

Hvert år deler Grønt Punkt Norge ut 1,6 millioner kroner i premier Returkartonglotteriet.

Alle som vil kan delta i Returkartonglotteriet, og det trekkes vinnere blant privatpersoner, skoler, barnehager, idrettslag eller organisasjoner. Alt du må gjøre er å skrive navn og nummer på drikkekartongen og kildesortere den.

Hvert år trekkes det i Norge ut 120 premier på 10.000 kroner og 4 premier på 100.000 kroner.

Slik deltar du i Returkartonglotteriet

  1. Skyll kartongen og press den flat. 
  2. Skriv navn og telefonnummer på den du vil skal vinne. Du kan fint levere enkeltkartonger og du trenger ikke stappe i kubber. Hver merket kartong er ett lodd.
  3. Kildesorter drikkekartongene. For de fleste er det sammen med papp og papir. 

Hva er drikkekartong?

Drikkekartong er emballasje for drikke og flytende matvarer. Drikkekartonger finnes i alle størrelser og kan inneholde for eksempel melk, drikkeyoghurt, kefir, juice, vin, bønner, hakkede tomater, sauser og puddinger. Det finnes også drikkekartonger for flytende vaske- og skyllemidler.

Slik gjenvinner vi drikkekartongen

Alle drikkekartonger du leverer i Returkartonglotteriet blir materialgjenvunnet og omgjort til nytt fiber. Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker som produserer nytt papir eller ny kartong. På den måten kan vi bruke ressursene flere ganger, og vi bruker bare 25 prosent energi sammenlignet med produksjon av papir fra tømmer.