Rekeskall

De aller fleste går rett ut i søppeldunken med rekeskallet eller krabbeklørne for ikke å få lukt inne i huset. Dermed setter lukta gjerne sitt preg på matavfallsdunken.

  • Frys ned matavfall som lukter, som for eksempel rekeskall, fiskeavfall og matvarer som har gått ut på dato, og så kan du legge det ut i søppeldunken kvelden før tømming.

  • Et annet knep er å legge tørkepapir eller tørre brødskalker i matavfall som er fuktig. Da trekker dette til seg væsken. For det er gjerne fukten som skaper lukten. Eventuelt kan du legge avispapir i bunnen av dunken.

  • Knyt matavfallsposen godt igjen – gjerne med dobbelknute.

  • Spyl søppeldunkene innvendig med vannslangen eller en steamer regelmessig. Om nødvendig fyll ca. halve dunken med vann, ha i litt salmiakk og la det stå i en halvtime før du snur dunken. Husk å la søppeldunkene tørke godt etter vask. Legg de gjerne i sola til tørk.

  • Om sommeren er det en fordel at dunkene står i skyggen, men trill de de fram på vanlig hentested før tømming. Lag evt. et soltak over dunkene.

  • Spyl (og la tørke litt) makrellboksen og annen emballasje som har matrester på før du kaster det i restavfallsdunken.

Hjelp - vi har fått larver i matavfallsdunken!
Når det er varmt i været kan det plutselig dukke opp små, hvite larver i matavfallsdunken. Det er svært utrivelig. Ved 25 grader og 80% luftfuktighet i dunken utvikles nemlig flueegg til larver på bare 10 timer. Dersom du har fått larver i dunken i søppeldunken kan du drepe de med varmt vann, evt. med litt salmiakk i. La all fukt være ute av dunken før du tar den i bruk igjen. Dersom du ikke kan vente til dunken er tømt kan du prøve å legge litt tørkepapir med salmiakk i dunken, og la lokket stå litt på gløtt.