Dette kan du gjøre for å hindre lukt i søppeldunkene
Sterk lukt, hvite larver - her får du noen tips som kan hjelpe:
De aller fleste går rett ut i søppeldunken med rekeskallet eller krabbeklørne for ikke å få lukt inne i huset. Dermed setter lukta gjerne sitt preg på matavfallsdunken.
-
Frys ned matavfall som lukter, som for eksempel rekeskall, fiskeavfall og matvarer som har gått ut på dato, og så kan du legge det ut i søppeldunken kvelden før tømming.
-
Et annet knep er å legge tørkepapir eller tørre brødskalker i matavfall som er fuktig. Da trekker dette til seg væsken. For det er gjerne fukten som skaper lukten. Eventuelt kan du legge avispapir i bunnen av dunken.
-
Knyt matavfallsposen godt igjen – gjerne med dobbelknute.
-
Spyl søppeldunkene innvendig med vannslangen eller en steamer regelmessig. Om nødvendig fyll ca. halve dunken med vann, ha i litt salmiakk og la det stå i en halvtime før du snur dunken. Husk å la søppeldunkene tørke godt etter vask. Legg de gjerne i sola til tørk.
-
Om sommeren er det en fordel at dunkene står i skyggen, men trill de de fram på vanlig hentested før tømming. Lag evt. et soltak over dunkene.
-
Spyl (og la tørke litt) makrellboksen og annen emballasje som har matrester på før du kaster det i restavfallsdunken.
Hjelp - vi har fått larver i matavfallsdunken!
Når det er varmt i været kan det plutselig dukke opp små, hvite larver i matavfallsdunken. Det er svært utrivelig. Ved 25 grader og 80% luftfuktighet i dunken utvikles nemlig flueegg til larver på bare 10 timer. Dersom du har fått larver i dunken i søppeldunken kan du drepe de med varmt vann, evt. med litt salmiakk i. La all fukt være ute av dunken før du tar den i bruk igjen. Dersom du ikke kan vente til dunken er tømt kan du prøve å legge litt tørkepapir med salmiakk i dunken, og la lokket stå litt på gløtt.